Lewis Hamilton ser ut til å hevde sin femte tittel med forfalt panache

John Surtees, uten tvil blant motorsportens greats, vant mesterskapet her i en av F1s mest dramatiske årstider. Hamilton vil utvilsomt ha lyst til å lukke tittelen som Surtees gjorde med et passende feirende stykke sportssteater.

Siste sesong tok Hamilton inn sitt fjerde mesterskap i Autódromo Hermanos Rodríguez, men det var ikke den målte løp til flagget han kanskje håpet på. Han og Sebastian Vettel knuste på åpningsbrettet, og Hamilton ble sendt til baksiden av banen.Han likte en 66-punkts ledelse over Vettel som gikk inn i møtet, og hans fightback til niende var nok til å clinch it. Lewis Hamilton har ingen intensjon om å fullføre opp med en høy fem i Mexico | Giles Richards Les mer

Han sa at det hadde vært en “fryktelig” måte å gjøre det på, men umiddelbart gledet seg og sa: “Fire er et stort nummer, men jeg vil nå nummer fem nå.” Han er nå på plass for å sikre akkurat det på samme møte 12 måneder senere.

Bortsett fra Hamilton har tre andre sjåfører tatt titler i Mexico. Den nye zealanderen Denny Hulme tok sin eneste tittel her i 1967. Han slo sin lagseier, Jack Brabham, til kronen med en tredje plass i siste sesong.

Et år senere Graham Hill gikk inn i løpet tre poeng foran Jackie Stewart og seks foran Hulme.Hill tok sitt andre og siste mesterskap etter at Hulme gikk ut med en suspensjonssvikt, og Stewart led av et misfire.

Den største finalen av dem alle i Mexico var imidlertid da Surtees ble den første mannen som har vunnet verdensmesterskap på fire hjul samt to. Etter å ha tatt syv titler på sykler, inkludert fire på 500cc-nivået som var ekvivalent til dagens MotoGP, byttet Surtees til biler i 1960. I 1963, imponert av sine forestillinger på Lola og Cooper, trakk Enzo Ferrari ham til Scuderia. </Et år senere, etter flotte seier i Ferrari 158 på Nürburgring og Monza, nådde han den siste runden i Mexico i en intens tett kamp mellom tre britiske drivere. Hill ledet til BRM på 39 poeng, foran Surtees på 34 og Jim Clark i Lotus på 30.Noen av de tre kunne vinne det, men med bare de seks topplassene som ble tildelt, ville det være ekstremt tett.

Som det viste seg å være. Clark skutt bort i ledelsen fra pole, mens Surtees led et misfire på åpningsskottet som droppet ham fra fjerde til 13. plass. Problemet ryddet seg selv og han begynte en gutsy fightback mens Clark holdt ledelsen. Bak ham sloss med Surtees ‘lagkamerat, den italienske Lorenzo Bandini. De var tann og spiker. Den britiske sjåføren trodde at Bandini kjørte farlig nær, ristet knyttneve på ham gjennom hårnålen. Paret klumpet da på runde 31, skadet Hills eksos og satte ham ut av strid. Facebook Twitter Pinterest En glad John Surtees etter 1964 meksikanske Grand Prix, da han ble verdensmester.Foto: Bernard Cahier / Getty Images

Bandini fortsatte å jage Dan Gurney som var i andre stund, mens Surtees gjorde det tilbake til fjerde. Clark holdt fremdeles alle kortene, til et gummioljerør splittet på den nest siste omgang. Hans rivaler stappet forbi da han kom til slutt på siste runde, men Surtees trengte fortsatt andre og Ferrari ga Bandini instruksjonene om å bevege seg over. Paret var venner og italieneren fulgte.

Gurney tok seieren nesten i stillhet før publikum brøt ut for å feire Surtees ‘tittel. Han hadde slått Clark med et enkelt punkt og laget historie.For å gjøre prestasjonen enda mer uvanlig, hadde han gjort det i en Ferrari i hvit og blå leve, etter at Enzo hadde falt den italienske røde på grunn av en tvist med den nasjonale motorsportsdelen. I 2015 ble Surtees beskrevet hans kjørestil som om en følelse for bilen. “Gjennom setet på buksene dine og måten hendene dine står på rattet får du det essensen av hva bilen forteller deg,” sa han. “Det er slik du bestemmer deg for hvor nær grensen du kan gå og hva grensen er.” Hamilton kjenner stilen godt som vist i sin egen bemerkelsesverdige berøring. Etter Surtees død i mars i fjor beskrev han ham som “en legende av sporten”. Surtees hadde sikret seg sin plass i historien i Mexico, og Hamilton vil nyte en tilsvarende triumferende denouement på søndag.