Økonomien til fotball skjorter: Kenyanske kasino trumps Yorkshire zoo

I tillegg til å være lokal sjef og fan, er Kenyon (ingen tilknytning til den tidligere Manchester United og Chelsea sjefen med samme navn) konsernsjef i Ramsdens, en Middlesbrough-pantselskap og valutaveksler med om lag 500 ansatte. Siden 2013 har Ramsdens sponset lagets skjorter. En femårig avtale betyr at han fortsatt gjør det, nå ved omtrent dobbelt prisavgift – en rapportert £ 1m – takket være en forfremmelsesklausul i kontrakten.

Det er hyggelig å se navnet vårt der ute, men jeg Jeg sitter nå og tenker: “Skal folk komme til vår nettside?” “Kenyon sier. “Vi er et regionalt selskap med absolutt ingen internasjonal tilstedeværelse.”

Kenyon blander nå med gigantene. Storbritannias topp 20 lag vant nesten £ 226m i skjorte tilbud for denne sesongen.Denne tallet har steget fra 100 millioner kroner i 2010/11, da nettsiden Sporting Intelligence begynte å samle tall. Tilbud varierer fra £ 47m i året (Chevrolet på Manchester United) til £ 1m nederst. “AON betaler £ 10m bare for å sponsere Man Uniteds treningspakke,” sier Keiran Maguire, en fotballfinanspesialist ved Universitetet i Liverpool.

Som fotball tiltrekker seg rekord-TV-publikum til et medium med fallende visningsfigurer, spillerne ‘Kister har aldri vært mer verdifulle. Ligaen hevder å se på tre milliarder kroner i 225 land, inkludert 857 millioner i Asia og Oseania. Klubber kan forvente at sponsorer skal betale mer, men betaler det tilbake?

Rob Wilson, som studerer fotballfinansiering på Sheffield Hallam University, sier ja – i hvert fall på toppen.Ta amerikanske forsikringsselskaper AIG. “Da de sponset Manchester United i 2006, var de klare at strategien var å bryte inn i Storbritannia og Europa. De hadde ikke et betydelig fotfeste, og nå gjør de det, som de ikke legger ned på den delen. “” Men jeg tror det er marginalt nederst i ligaen, “tilføyer Maguire. At Middlesbroughs TV-inntekt har gått fra £ 4m til minst £ 100m illustrerer hvor mye et sprang laget – og Ramsdens – har gjort. Tror Kenyon det er verdt det? “Spør meg neste mai,” sier han, mens han avslører litt tidlig vekst i trafikken til Ramsdens nettsted.

Premier League skjorter har alltid reflektert globaliseringen av fotball. Japansk elektronikk var stor på 90-tallet. Deretter stablet andre asiatiske selskaper sammen med de online spillingsselskapene som er integrert i sport der.Logoer denne sesongen inkluderer gambling merker BetEast (Swansea), Dafabet fra Filippinene (Burnley, Sunderland) samt K8 (West Brom) Kinas.

Kanskje mest slående er Hull Citys nye kitendringer. I fjor stavet nedrykkelsen sin kontrakt med 12Bet, et annet asiatisk gambling nettsted. Etter et storslått søk gikk Flamingo Land inn. Den familiedrevne Yorkshire zoo og temapark betalt også for en mindre logo på baksiden av Middlesbroughs kit. Begge lagene vunnet kampanjen. “Du kan ringe til oss de heldigste sponsorene i fotballhistorien,” sier Gordon Gibb, konsernsjef, der billettsalget er oppe.Men Flamingo Land kunne ikke gå opp, og Hull er nå sponset av SportPesa, et kenyansk spilleselskap (det er 276m Premier League seere i Afrika sør for Sahara). “Du så aldri kinesisk bokstaver og alle disse logoer i mesterskapet, sier Kenyon, hvis fotball ser på er nå mer fulle enn det en gang var. Han innrømmer at det er svært lite sannsynlig at han vil forny kontrakten dersom Middlesbrough skal oppholde seg: “Golfen er enorm, og da ville det bare være langt utover våre midler.”