Etter at laget ikke passerte neste kvalifisering

Fra det formidable europeiske laget til nederlagsteamet – hva skjedde med de stolte nordmennene?

På 90-tallet var landslaget i Norge et av de mest respekterte i Europa. De ble fryktet for det tøffe spillet og kampen som de påførte alle – fra England til Brasil. Men nordlendingens drøm var ikke bestemt til å gå i oppfyllelse, og nå er de en skam for hele Skandinavia.

4. september, på den en gang formidable Ullevol Stadium i Oslo, ble nordmennene boksesekker for det tyske landslaget. Den endelige poengsummen 0: 3 virker ikke som noe skummelt, men i virkeligheten kan alt være mye verre.

Her er selvfølgelig saken i det tyske landslagets geni, men effekten det hadde på nordmennene var uten sammenligning med noe nederlag. Dette var nok et ydmykende resultat for laget, som over lengre tid og ikke håper å oppnå noe.

Uttrykket til den norske forfatteren Henrik Ibsen, som sier at “ingen vil bli profet i hjemlandet”, viser til den nåværende fotballvirkeligheten. Det er ingen ledere, ingen ledere og ingen profeter.

“Slå av lysene, lukk bærbare datamaskiner, jeg er hjemme.” Norsk landslag: 20 års forventninger, forhåpninger og skuffelser Foto: These Football Times

Etter at laget ikke passerte neste kvalifisering, kunngjorde fotballforbundet at det tror på den nåværende treneren Pera-Matias Högmo. Dessuten: offisielt har ikke nordmennene noen minste forventninger fra landslaget. Enkelt sagt forblir noen av de mest ydmykende alternativene akseptable. Det er bare en drømmejobb.

Så langt, som en del av kvalifiseringen til verdensmesterskapet i 2018, tapte Norge mot Tyskland og Aserbajdsjan. Men enda verre er fansen ikke lenger overrasket over at favorittene deres er dårligere selv for Aserbajdsjanene. De kjenner en følelse som er kjent for mange russere – å tape er smertefullt, men forventet. Riktig nok, i sin siste kamp i kvalifiseringsgruppen klarte nordmennene å bryte det ubeseirede løpet av fire kamper, etter å ha slått ikke bare noen, men San Marino-laget i sine innfødde vegger. Riktignok forlot seieren for en måned siden et lite sjokkløype. Faktum er at i det 54. minutt med stillingen 1: 0 utlignet San Marino Mattia Stefanelli. Dette var bare dvergens tredje mål på fire år.